Banen

Groninger Tennisvereniging van Starkenborgh is mooi gelegen aan de noordkant van het Van Starkenborghkanaal. Op het park liggen acht tennisbanen, vijf Gravel-plus Premium banen en drie kunstgrasbanen. (Zie hier de pagina over de banenvervanging van 2018). Verder is er een populaire minibaan, een speelveldje en een oefenmuur. Alle banen zijn voorzien van verlichting, zodat er ook ’s avonds op gespeeld kan worden.
De Gravel-plus Premium banen in principe het hele jaar door geopend en ook goed bespeelbaar. Tijdens het winterseizoen (van 1 oktober tot 1 april) is de bespeelbaarheid van de banen afhankelijk van de weersomstandigheden: bij dooi, sneeuw en/of langdurige regen kan er niet op gespeeld worden. De kunstgrasbanen zijn eigendom van de firma Smashing. In het zomerseizoen gebruikt GTV van Starkenborgh deze banen, in het winterseizoen neemt Smashing de exploitatie voor zijn rekening; de banen zijn dan overdekt met een tijdelijke hal, de Tjardahal. De vereniging huurt de banen in de winter nog wel voor specifieke clubactiviteiten zoals halavonden voor recreanten, toernooitjes, de wintercompetitie of trainingen. Leden die graag ‘vrij’ willen spelen kunnen via Smashing een baan huren voor een speciaal ledentarief.

Kantine

De vereniging heeft een gezellig clubgebouw met kleedruimten, sanitaire voorzieningen en een bar met keuken, die bemand wordt door leden en vrijwilligers. Openingstijden van de kantine: in het zomerseizoen op werkdagen elke avond van 18.30 tot 23.00 uur en in het weekend van 08.30 uur tot 23.00 uur. In het winterseizoen maandag tot en met vrijdag open van 19.30 tot 23.00 uur. Rond het clubhuis ligt een gezellig terras, vanaf het terras kan er tennis gekeken worden. In het clubhuis zijn fleecedekentjes verkrijgbaar voor de koudere avonden.

Parkeren bij GTV van Starkenborgh

Omdat ons parkeerterrein een flinke transformatie heeft ondergaan in 2022 kunnen leden en bezoekers de auto niet meer op ons eigen terrein parkeren. Parkeren kan nu op de parkeerstroken langs het Van Starkenborghkanaal aan de Ulgersmaweg zowel ten oosten als ten westen van de Gerrit Krol-brug. Daarnaast is het mogelijk om de auto tussen de hoofdingang van de club en het Wessel van Gansvoort te parkeren. Ook is de wijk De Hunze een optie, bijvoorbeeld in de Van Loghemstraat en de Wijdeveldstraat. Denk er hierbij goed aan dat je niet voor een uitrit parkeert.

Historie

De eerste initiatieven voor het oprichten van een tennisvereniging dateren al van net na de Tweede Wereldoorlog. Al in 1950 waren het de heer en mevrouw Hazewinkel die een nieuwe club wilden oprichten. Hoewel er wel 120 gegadigden waren voor een lidmaatschap, was er helaas geen geld om dat ook echt te realiseren. Op 8 maart 1961 slaagden de heren Oven, Portman, Kelholt en Timmer daar echter wel in. De naam werd GTV Van Starkenborgh, naar de plek in de stad van ons tennispark net ten noorden van het gelijknamige kanaal. Allemaal genoemd naar jonkheer Alidius Tjarda van Starkenborgh, beroemd telg van de adellijke familie die lang in borg Verhildersum woonde, diplomaat van beroep en de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.

De club startte met 4 gravelbanen, een clubhuis, 40 leden en een eigen trainer, J. Niemeyer jr. Een paar dagen na de oprichting werd de KNLTB per brief op de hoogte gebracht van het bestaan van de club. Elf maanden later, op 16 februari 1962 werd de club door de KNLTB ‘voorlopig erkend’ als officiële vereniging. In juni 1967 kreeg GTV Van Starkenborgh de definitieve clubstatus. Leden die in de beginjaren een voorname rol speelden waren onder andere dhr. Kerkhof, dhr. Wit en het echtpaar Hummel.

Andere mijlpalen waren in die tijd de aanleg van een oefenmuur in 1963, de aansluiting op gas en licht in 1967 – de benodigde sleuven werden door leden zelf gegraven – de aanleg van Canada Tenn banen en de baanverlichting. Twee jaar later werd het eerste clubblad uitgebracht: ‘Smash’ heette het toen. Na 25 jaar had de club 600 leden en inmiddels brachten we zelfs kampioenen voort als Alwin Visker, Minke Kraneborg en Erik Koch. Het clubhuis is in de loop der jaren meegegroeid; het is nu van alle moderne, comfortabele gemakken voorzien.

GTV van Starkenborgh staat bekend als een actieve, sportieve en gezellige tennisvereniging.