Afgelopen zaterdag 22 april is oud-lid en oud-voorzitter Jan Landman overleden. Op 38-jarige leeftijd kwam hij tennissen bij Van Starkenborgh, 3 jaar later kreeg hij de diagnose MS. Jan vervolgde zijn tennisloopbaan vanuit de rolstoel. Clubgenoot Henk Huberts wilde hem wel trainen. Hij pakte Jan stevig aan en deze kreeg er mede daardoor steeds meer plezier in.

Een rolstoeltennisser mag de bal twee keer laten stuiten, verder gelden de normale regels. Het is niet moeilijk, als je maar goed getraind bent. Jan spoedde zich in 3 jaar tijd van de laagste klasse naar de één na hoogste (A-)klasse waardoor hij rechtstreeks werd geplaatst voor toernooien. Hij speelde veel integratie-wedstrijden (loper-rolstoeler tegen l-r) en heeft er 14 gewonnen in 10 jaar tijd.

Wat niet veel mensen weten is dat Jan internationaal ook mooie resultaten behaalde: hij speelde in de US-open 3x kwartfinale en 1x halve finale; won de België Open; speelde halve finales in het VK en in Frankrijk. In Israël verloor hij de finale in de tiebreak. Met toenmalig wereldkampioen Chantal van Dierendonck werd Jan 2e op de Japanse Open.

Na zijn 56e speelde hij nog enkele jaren voor Van Starkenborgh: 50+ en zaterdag-gemengd-competitie. Jan was een markante en kleurrijke man, ongelofelijk optimistisch en nuchter: “wat je niet meer kunt, moet je ook niet meer willen”. Zijn (verslechterende) fysieke gesteldheid weerhield hem er niet van om voetbal- en tenniswedstrijden te bezoeken, ook toen hij noodgedwongen de overstap moest maken naar een elektrische rolstoel. Hij wilde de snelste en slalomde met flinke snelheid door het drukke stadsverkeer. Hij speelde piano, schilderde tot op hoge leeftijd kleurrijke en abstracte schilderijen en zette zijn levensverhaal op papier. Jan behield tot op het laatst de regie over zijn leven, hij is 81 geworden. Rust zacht grote, lieve vriend.  We gaan je enorm missen.

(Margret Kamphuis)

Het correspondentie adres is: Courtine 22, 9712 ME, Groningen