Tennisvereniging van Starkenborgh werkt aan beleid grensoverschrijdend gedrag met Fair Play
Ongewenst of niet-integer gedrag past niet binnen de sport, en daarmee ook niet binnen tennis. Op en naast de baan dient iedereen, van recreanten en topspelers tot leraren, scheidsrechters, toeschouwers en bestuurders, zich eerlijk en sportief te gedragen. Zo ook bij Tennisvereniging van Starkenborgh, waar men actief bezig is met het Fair Play-programma van de KNLTB. De eerste concrete stappen zijn gezet in de vorm van het maken van een plan van aanpak, het bestuderen van de gedragscodes, het aannemen van een vertrouwenscontactpersoon en binnenkort het aanvragen van verklaringen omtrent gedrag, besprekingen met trainers en andere vrijwilligers binnen de club.
Bewustwording en de verdere uitwerking van het plan van aanpak staan hoog op de agenda van het bestuur en via onze website, nieuwsberichten, en ALV houden we iedereen op de hoogte van de gang van zaken en zorgen met elkaar voor een gezellige en veilige omgeving van onze fantastische sport.
WAT IS FAIR PLAY?
Fair Play houdt in dat je speelt volgens de regels van de sport en je je eerlijk en sportief gedraagt. Op en naast de baan dient iedereen – van recreant tot topspeler, leraar of vrijwilliger – zich integer en respectvol te gedragen. Fair Play draagt namelijk bij aan een veilige en plezierige sportbeoefening. En wie het plezier in tennis behoudt, blijft de sport langer beoefenen!
GEDRAGSCODES EN REGLEMENTEN
In de strijd tegen ongewenst gedrag heeft de KNLTB een Reglement Fair Play en doelgroep-specifieke gedragscodes opgesteld. In de gedragscodes zijn de regels en omgangsnormen vastgelegd waaraan de betreffende doelgroep zich moet houden. Het bestuur, de trainers en vrijwilligers onderschrijven deze algemene gedragscode en de gedragscode voor vrijwilligers.
Gedragscode voor vrijwilligers
VERTROUWENSCONTACTPERSOON
Linda Andriessen is als onze vertrouwenscontactpersoon (VCP) het centrale aanspreekpunt op de vereniging waar je als lid terecht kunt om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag. Dat kan bijvoorbeeld gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. Linda helpt daarnaast het bestuur bij de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Linda doet geen onderzoek bij incidenten op de vereniging, maar luistert, denkt mee en helpt zo nodig om de juiste (vervolg)stappen te zetten.
Contact opnemen kun je via telefoon 06-51252883 en/of email: vcp@starkenborgh.nl.
VERKLARING OMTRENT GEDRAG (VOG)
Het bestuur is verantwoordelijk voor een veilig en positief sportklimaat. In dat kader is het van belang om te weten wie er binnen de vereniging werkzaam is of gaat zijn. Door VOG’s te laten overleggen, laat je als vereniging zien dat je sociale veiligheid belangrijk vindt. Binnen onze vereniging hebben de voorzitter, de penningmeester, trainers en commissieleden jeugd een VOG.
VAKKUNDIG GESCHOOLDE TRAINER-COACHES
Onze Trainers hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Onze trainers weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven.