De gravelbanen zijn al een tijd niet meer bespeelbaar. Omdat we veel vragen krijgen waarom niet en wanneer ze wel weer bespeelbaar zullen zijn leggen we dat hieronder uit.

Bij een vorstperiode bevriest het water dat zich in de baan bevindt. Hoe langer de vorst duurt hoe dieper de vorst komt. Bevroren water zet uit en dat gebeurt in de baan ook. Als de temperaturen na een vorst periode weer oplopen ontdooien de banen. Het bovenste laagje van de baan ontdooit als eerste, het gravel bevat veel lucht door het uitzetten en is boterzacht. De lagen eronder kunnen dan nog bevroren zijn waardoor het water niet weg kan, je ziet dan ook plassen ontstaan op de baan, de opdooi. De banen zijn na de opdooi erg zacht en bevatten veel water en zijn daardoor erg kwetsbaar. Om te kunnen walsen moeten de banen eerst drogen. Anders zakt de wals dwars door de gravel toplaag heen. Om een mooie vlakke baan te kunnen maken moet de laagdikte van het gravel overal gelijk zijn, bij het te vroeg betreden van de baan of het te snel starten walsen wordt de laagdikte verstoord en is het later lastiger om de banen goed vlak te maken. De banen mogen daarom niet betreden worden bij of na opdooi.

We hebben de laatste weken veel regen gehad waardoor het drogen niet lukt en daardoor het walsen ook niet. Het is dus wachten op een drogere en vorstvrije periode voordat er weer op de gravelbanen gespeeld kan worden.